In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

.

bio 1
bio 1
През изминалата седмица Община Габрово стартира инициатива, свързана с управлението на отпадъците, чиято цел е да се осигури незамърсена суровина за компостиране.

За да се събира чист био отпадък, несмесен с рециклируеми отпадъци, на зеленчукови магазини в Габрово бяха раздадени индивидуални кафяви контейнери. Съдовете са предназначени само за съответните търговски обекти. В тях могат да бъдат изхвърляни единствено биоразградими отпадъци – обелки и остатъци от плодове и зеленчуци, листа, костилки, черупки, утайка от кафе. Към момента в инициативата се включиха 14 магазина, а при първото събиране на суровината бяха отчетени 520 кг чист био отпадък. До момента резултатите сочат, че са събрани над 1500 кг био разградими отпадъци. Очакванията са да бъде разширен обхвата на кампанията като се включат още търговски обекти и заведения за хранене.

bio 2
bio 2
Събираната от индивидуалните съдове суровина се транспортира до Регионалното депо за отпадъци, където се включва в процеса на компостиране. На площадката за компостиране биоразградимите отпадъци се смилат и пресяват, след което оформените купчини се обръщат и овлажняват. Процесът на компостиране продължава няколко месеца, след което полученият компост е готов да бъде използван в градини и паркове.

Една от причините за индивидуалните съдове за биоразградими отпадъци, предоставени на зеленчуковите магазини, е фактът, че често кафявите контейнери, разположени по улиците, са замърсени с отпадъци от пластмаса и хартия. Макар и в някои райони на Габрово да се наблюдава  много високо ниво на разделно събиране на отпадъците, в други – смесването на отпадъка е факт, а това не позволява производството на качествен компост от биоразградими суровини.

В преходния период между лятото и есента изобилието от плодове и зеленчуци е голямо, а това неизменно води и до повишаване количеството на биоразградим отпадък. Два са начините той да бъде оползотворен правилно – като се изхвърли в кафявия контейнер или като се използва за домашно компостиране. В първия случай домакинствата лесно могат да отделят био отпадъците от всички останали, а мястото за тяхното изхвърляне е само едно – кафявия контейнер.

Втората алтернатива е полезното и практично решение този тип отпадък да се използва за домашно компостиране. Компостирането в домашни условия е подходящо предимно за къщите с дворни места, къде лесно може да се обособи пространство за разполагане на компостер или организиране на компостна купчина. В зависимост от атмосферните условия и използвания материал, за узряване на компоста са нужни от 3 до 6 месеца. Компостът повишава почвеното плодородие, предпазва растенията от болести, задържа водата в почвата и я прави по-рохкава и лесна за обработка.

Отпадъци

ПОДХОДЯЩИ за компостиране

Отпадъци  

ЗАБРАНЕНИ за компостиране

Обелки от зеленчуци и плодове

Стайни и градински цветя

Прясно окосена трева

Изсушена трева и листа

Слама

Дървесни стърготини

Утайки от кафе

Черупки от яйца

Дървесна пепел

Остатъци от хляб и макаронени изделия

Торбички от чай

Салфетки

Негланцирана хартия

Естествени влакнести материали

Оборски тор

Месо, риба и кокали

Млечни продукти

Мазнини и масла

Сготвена храна

Изпражнения от домашни любимци

Остатъци от изгорели въглища

Остатъци от синтетични платове

Пластмасови отпадъци

Метални отпадъци

Гумени изделия

Гланцирана хартия

Заболели и инфектирани растения

За да се получи качествен компост е необходимо “сухите”, богати на въглерод отпадъци (сено, клони, слама, дървесни стърготини и пепел, черупки и др.) и ”влажните”, богати на азот отпадъци  (обелки, листа, трева, утайка от кафе, оборски тор и др.)да се смесят в съотношение 4:1. Тази пропорция не е задължителна, но при спазването й процесите на гниене протичат по-бързо и се получава по-качествен компост.

Компостирането е най-простото и ефекстивно действие, което може да предприемем, за да намалим отпадъците и същевременно да подобрим състоянието на почвата.

 

regionalno-sdrugenie2   geimari1

Абонамент