In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

.

Качествен почвен подобрител за градините – звучи чудесно, особено когато той е с гарантиран произход, отлични показатели и най-вече е подарък.

По време на последното издание на Селски мол, Регионалното депо за неопасни отпадъци взе участие, предлагайки на габровци компост – собствено производство. Многобройните посетители на щанда разбраха, че на габровското депо за отпадъци се произвежда качествен почвен подобрител от органични отпадъци. Компостът е с отлични показатели, сочат лабораторните изследнания, което го прави отличен помощник в производството на зеленчуци, цветя и плодове.

Компостът, раздаван напълно безвъзмездно на събитието, е произведен предимно от растителни отпадъци, обелки, костилки и клони. За момента неговото количество е ограничено, тъй като суровината, която би трябвало да постъпва от разположените в града ни кафяви контейнери не отговаря на изискванията за чистота и има прекалено много примеси – предимно от пластмаса, хартия и метал, които не могат да бъдат компостирани.

Експертите от депото са категорични, че ако спазваме правилата за разделно събиране, ще можем да осигурим нужната суровина за произвоството на големи количества компост, за каквито има осигурена нужната база и техника.

Огромният интерес към щанда на депото по време на Селския мол е ясно доказателство, че габровци могат да се справят с отпадъците и биха могли да направят своя нов прочит на приказката „Сливи за смет“, превръщайки биоотпадъците в компост.

И за да стимулират допълнително жителите на града ни да разделят отпадъците на 21 април 2017г. от 11:00 до 18:00 часа в централната пешеходна зона на ул. „Радецка“ ще бъде разположена информационна шатра на Община Габрово, където всеки, който донесе поне 1 кг биоотпадъци ще получи пакет компост.  По време на събитието ще може да се регистрирате и за участие в кампанията „Пролетно почистване 2017: Обери боклука“, както и да получите чували и ръкавици.

 

regionalno-sdrugenie2   geimari1

Абонамент