In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

.

I Б клас на ОУ "Неофит Рилски"
I Б клас на ОУ "Неофит Рилски"
Приключи първият етап от инициативата „Отпадък с късмет не отива за смет“,

осъществена от Община Габрово. Точните данни сочат, че възпитаниците на детските градини и училищата са събрали 5233,590 кг непотребна хартия.

 

В последните дни на месец октомври екипът, реализиращ проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово“ по ОП „Околна среда“, посети всички детски и учебни заведения, включили се в инициативата, за да претегли събраната хартия и да се срещне с участниците. От децата експертите на Община Габрово научиха, че разделното събиране на отпадъци може да бъде лесно и забавно като детска игра, в която основната цел е желанието да запазим природата си чиста.

Първият етап от „Отпадък с късмет не отива за смет“ приключи с награждаване на участниците. Всички детски градини получиха книга „Малката Божана в деня на боклуците“, предоставена от партньора на инициативата книжарници „Златев“, пъзели за най-малките и тефтерчета за децата в подготвителните групи. Наградата за училищата бяха информационни табла за народните будители, книги с екологична тематика и тетрадки, предоставени от „Екобулпак“. Учениците от най-активните класове получиха също еко тетрадки и химикали, тениски и допълнителни стимулиращи награди. Изненади имаше и за децата, които са събрали най-много хартия. Особен интерес предизвика специалният подарък от екипа на депото – кошче „Сепарино“, което беше раздадено във всички училища и детски градини. „Сепарино“  има необикновена задача – той трябва да покаже на децата какво ще представлява  системата за събиране на отпадъци в Габрово след малко повече от година.

Екипът, реализиращ инициативата „Отпадък с късмет не отива за смет“ се гордее с всички взели участие в първия етап от кампанията. Нека усърдието на младите габровци да не стихва и през останалите три етапа. А  ето и първите десет места във финалното класиране в месеца на хартията:

ОУ „Ран Босилек“ – 869,690 кг

ЦДГ „Радост“ – 727 кг

ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“ – 480.1 кг

ЦДГ „Първи юни“ – 409.8 кг

Национална Априловска гимназия – 401.4 кг

СОУ „Райчо Каролев“ – 338 кг

ОУ „Неофит Рилски“ – 288 кг

ЦДГ „Слънце“ – 263.9 кг

ЦДГ „Перуника“ – 261 кг

ЦДГ „Ран Босилек“ – 260 кг

От 1 ноември стартира и вторият етап на кампанията „Отпадък с късмет не отива за смет“, в който деца и ученци, учители и родители ще събират пластмасови отпадъци от бита. По време и на този етап продължават откритите уроци с екипа на депото, а на финала отново се задават награди за най-активните.

 

regionalno-sdrugenie2   geimari1

Абонамент