In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

.


Първа копка на новото депо за битови отпадъци,

което ще бъде изградено на територията на съществуващото сметище в село Гръблевци, бе направена на 6 юни 2013г.
Официален символичен старт на строителните дейности дадоха

кметът на Габрово Таня Христова, Харри Салми, посланик на Финландия, кметът на Трявна Драгомир Николов и Анатоли Ангелов, представляващ обединението "Еко Гео Димас" – изпълнител на строителството по проекта.

Проектът "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово", който се осъществява по оперативна програма "Околна среда", е на обща стойност 26 млн. лева.

По стар български обичай официалните лица вградиха по един „основен“ камък, с който дадоха своята добра орисия на проекта. постави парче от калдъръма на етнографски музей Етъра, за да представи находчивостта на габровци и силата на историята. Посланикът вгради камък от традиционна финаландска сауна като символ на чистата мисъл и силата на човешката вяра.
Николов положи камък от Славейковото школо в Трявна като знак за стремежа към знание и развитие. Анатоли Ангелов постави камък от Корпуса за едро трошене-3 (КЕТ-3) в рудник "Елаците" с пожеланието депото в регион Габрово да е оценено, коректно използвано и изградено с мисълта за новото поколение.
"По проекта вече се работи от осем години, но днешната церемония свидетелства за успешното справяне на общината с европейските норми и закони. Оттук предстои по-голямата отговорност – промяна в манталитета ни към опазването на околната среда, както и промяна в отношението ни към разделното събиране на отпадъци“, акцентира кметът Таня Христова.

Теренът, на който ще се разположи новото депо, е с площ 140 декара. Предвидена е реконструкция на клетката за депониране, изграждане на стопански двор, площадка за открито компостиране и за сепариране на отпадъци, мониторингови сондажи, поставяне на ограда и изграждане на зелен пояс. Новото депо ще бъде оборудвано със съоръжение за обезвреждане на депонийния газ, ще бъдат изградени площадкова и външна ВиК мрежа и електрозахранване, пътища за експлоатация и за контрол.
Новоизграденото депо ще обслужва общините Габрово и Трявна, които създадоха регионално сдружение за управление на отпадъците в съответствие със Закона за устройство на територията.
Периодът на експлоатация на съоръжението ще бъде 30 години.

 

regionalno-sdrugenie2   geimari1

Абонамент