In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

.


Решили да посетят Регионалното депо от чисто любопитство или продиктувано от професионалната насоченост, хората дошли

в Деня на отворените врати, бяха посрещнати с усмивка и изпратени с чувство на удовлетвореност. Посетителите успяха да разгледат Регионалната система за управление на отпадъците и да разберат, защо е важно да разделяме отпадъците си.


Посетителите имаха възможност да разгледат административната сграда и лабораторията, да се запознаят с анализите, които се извършват, както и да проследят пътя на отпадъка. На сепариращата инсталация беше демонстрирано как точно се разделят рециклируемите отпадъци от общия поток "сухи" отпадъци, идващи от жълтите контейнери и беше разяснено какво точно се случва с тях след това. Посетителите имаха възможност и да проследят технологията на компостиране и да разберат защо е важно в кафявите съдове да изхвърляме само биоразградими отпадъци. В Световния ден на околната среда не мина и без екологични подаръци - за проявеното любопитство и желание за знания, всички получиха компост и информационни материали за разделното събиране на отпадъците, а гостите дадоха обещание да положат още повече старание при разделянето на собствените си отпадъци. На финала, всички хора, дошли на Регионалното депо за неопасни отпадъци, останаха убедени, че отпадъкът е ресурс, а не просто ненужна вещ, която безрасъдно да изхвърлим.


Освен Денят на отворени врати на депото, по повод празника на околната среда  габровци бяха изненадани от присъствието на талисманите на боклука – Смет.Ка и Чистача, които развеселиха централната градска улица и преподадоха важен урок – отпадъците са ресурс, но те могат да бъдат такъв само ако им дадем този шанс. Двамата герои, заедно с представители на Община Габрово, раздадоха информационни материали и обясниха какви са принципите на разделното събиране на отпадъците.


 

 

regionalno-sdrugenie2   geimari1

Абонамент