In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

.


Световният ден на околната среда, отбелязван на 5 юни, ще бъде във фокуса на две събития, организирани от Община Габрово.

Първото от тях е Ден на отворени врати на Регионалното депо за неопасни отпадъци. Всеки габровец, който иска да види какво се случва с отпадъците на нашия град, ще има възможност да посети Регионалното депо на 5 юни 2017г. от 8:30 до 17:00 часа. Посетителите ще имат възможност и да проследят пътя на отпадъка като разгледат регионалната система за управление на отпадъците, а експерти от екипа на депото ще отговорят на техните въпроси и ще обяснят как на практика се грижим за околната среда, непозволявайки отпадъците, генерирани в домовете ни, да я замърсяват.

Второто събитие в „най-екологичният“ понеделник за тази година ще се състои в централната градска част, по ул. „Радецка“, където двамата очарователни герои Смет.Ка и Чистача ще се срещнат с жителите на Габрово, за да им зададат три въпроса и за да им дадат три съвета. Какви са те ще може да разберете на 5 юни 2017г. в часовете от 11:00 до 13:00.

Темата на Световния ден на околната среда е „Свързване на хората с природата“, информират от Главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия. Тя е свързана с възможността хората да се докоснат до природата, да я опознаят и да осъзнаят ползите от нея за живота им.

Защитените зони притежават невероятен потенциал за човешкото здраве и социалното приобщаване, който може да бъде използван за повишаване на знанията и познаването за биологичното разнообразие. Световният ден на околната среда е чудесна възможност за рекламиране на зоните от мрежата Натура 2000 и за запознаване на хората с техните предмети и цели. В мрежата „Натура 2000“ в България са включени 119 защитени зони за опазване на дивите птици и 233 защитени зони за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна, разположени на над 34% от територията на страната.

По повод празника организаторите планират създаването на природен фотоалбум, посветен на защитените зони от екомрежата „Натура 2000“. Те приканват всички да се включат в неговото подреждане, като направят снимки на любимите си природни места и ги качат с кратко описание защо са избрали мястото на сайт: http://www.worldenvironmentday.global/how-celebrate/picture-all-places-matter  Снимките ще бъдат маркирани с логото на „Натура 2000“.

 

regionalno-sdrugenie2   geimari1

Абонамент