In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

.


Талисманите на боклука – Смет.Ка и Чистача проведоха първото от серия обучения, посветени на разделното събиране на отпадъците.В лекодъждовния петък двамата герои заедно с представители на Община Габрово се позиционираха в района на спортна зала „Орловец“ и пред входа на разположения в близост супермаркет. По време на събитието бяха раздавани информационни материали и беше проведена анкета с гражданите, а онези, които заявиха мотивираното си и отговорно отношение към отпадъка получиха специален подарък – чанта за пазаруване, изработена от нетъкан текстил и брандирана с логото на Регионалното депо за отпадъци в Габрово.
От проведената анкета стана ясно, че живущите в блоковете „Арда“, „Камчия“ и „Ропотамо“ спазват принципите на разделото събиране и дори преди година са имали състезание – кой ще се справи по-добре. Някои от анкетираните споделиха, че не разделят отпадъците вкъщи, тъй като и съседите им не го правят, но след проведен разговор и разяснения, те заявиха, че са готови да променят отношението си към отпадъка.

Интересно бе предложението от габровец, чието семейство от години разделя отпадъците си, но смята, че непрестанно трябва да се напомня на хората, че трябва да спазват изискванията и да се изгражда устойчиво отношение към отпадъка. Той предложи, подобно на цирковите автомобили, да се разпространява звуково съобщение с мегафон, така че „да няма нечули и неразбрали“.
Много от анкетираните заявиха, че се радват на подобни кампании и са изключително доволни, че градът ни е по-чист, но смятат, че за да не се демотивират онези, които спазват принципите на разделното събиране трябва да бъдат наложени санкции за тези, които не го правят.
Следващата изява на Смет.Ка и Чистача предстои. Очаквайте ги!

 

regionalno-sdrugenie2   geimari1

Абонамент