In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

.

Как отпадъците могат да се превърнат в ресурс и дори в реални парични средства научиха деветокласници от ПГТ „Пенчо Семов“ в Габрово.

Експерти от отдел „Управление на дейностите по отпадъците“ към Община Габрово представиха на учениците възможностите за превенция на образуването на отпадъци и превръщането им в част от стратегиите за развитие на местен туризъм. Младите хора, чиято бъдеща професионална реализация е в сферата на туризма, проявиха интерес към алтернативите и тенденциите туризмът да е пряко обвързан със съхраняването на природата. От представената презентация учениците получиха нагледни примери за това как могат да се оползотворят органичните отпадъци, оставащи след работата в кухнята, как те се превръщат в компост и за какво може да се използва този почвен подобрител. Специален акцент в презентацията бяха отпадните мазнини, които са често срещан отпадък от дейността на ресторанти, кухни и столове. Канализацията не е мястото, в което трябва да попадат отпадни мазнини. Те могат да се превърнат в печалба, като бъдат предадени за рециклиране. На територията на Община Габрово също има фирма, която изкупува отпадни мазнини, предоставяйки и съдове за тяхното събиране.

По отношение на разделното събиране на отпадъците в домакинствата учениците разказаха за своя опит от пътуванията си извън пределите на страната ни, където санкциите са водещият механизъм за контрол върху правилно разделяне на отпадъците. Учениците обаче споделят, че в нашия град ситуацията се подобрява и все повече хора са мотивирани да спазват принципите на разделно събиране, а отговорността към природата все по-често става личен ангажимент, подкрепен от реални действия.

 

regionalno-sdrugenie2   geimari1

Абонамент