In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

.

Това заяви кметът на община Габрово Таня Христова по време на церемонията по откриване на регионалното депо за отпадъци

– проект, реализиран с финасовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г“.

След почти три години строителство новото депо за отпадъци, обслужващо общините Габрово и Трявна вече е работещо модерно съоръжение, представляващо сериозна инвестиция за превенция на природата и хората.

На 23 юли 2015г – точно три години и десет дни след подписването на дговора за проекта – обекта беше открит с официална церемония, на която чисто по габровски една лента беше прерязана от много ножици. Символичният акт по откриването направиха Заместник министър-председателя Томислав Дончев, Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кмета на община Габрово Таня Христова, кмета на община Трявна Драгомир Николов, изпълнителният директор на „Екобулсорт“ Видьо Видев.

Всички те пожелаха успех на новото общинско предприятие, което вече управлява депото, но изразиха и очакванията си, че с изграждането на едно подобно съоръжение жителите на общините Габрово и Трявна ще бъдат по-мотивирани и по-ангажирани в разделното събиране на отпадъците.

„Вече няма да говорим за смет, защото всичко може да се превърне в ресурс, който да се използва за различни цели“ заяви при откриването Таня Христова. „Отпадък с късмет, не отива за смет“ е мотото, под което се опитваме да променяме нагласите у гражданите, посочи кметът на Габрово.

Таня Христова поясни, че животът на новоизградената клетка е 30 години, което е изключение по програмата. Тя допълни, регионалната система за управление на отпадъците е единственото депо в България, което се създаваше в синхрон с експлоатация на старото сметище, което само по себе си изисква сериозна координация на строителството и паралелното депониране на отпадъци.

Министър Ивелина Василева заяви, че реализирането на проекта за депото е от изключителна важност не само за региона, но и за страната ни. Тя бе категорична, че това е една навременна и много значима инвестиция. „Този проект се реализира в един от най-трудните моменти за ОПОС, когато плащанията по програмата бяха спрени, но въпреки това двете общини доказаха, че с амбиция и желание нещата се случват. Това е инвестиция, която доказва не само устойчивите усилия и последователната политика на местната власт, но и начин да се подсигури базисната екологична инфраструктура.“, посочи екоминистърът Ивелина Василева.

„Ще се опитам да пощадя сетивата ви, но ще ви разкажа, че тук преди няколко години имаше планини от гниещи боклуци, нямаше огради и сгради“, спомни си вицепремиерът Томислав Дончев, бивш на кмет на Габрово. „Това е не обикновено депо, а сложно съоръжение, което позволява да имаме по-чиста околна среда. Не допускайте някой да ви обяснява, че тук са инвестирани милиони в отпадъци. Инвестирани са наистина милиони, но в здравето и живота на хората, защото това съоръжение позволява да има по-чист въздух и вода, както и по-малък риск за местното население“, заяви той.

Специална благодарност за доброто партньорство изказа кмета на община Трявна инж. Драгомир Николов с думите: „Радостно е, че общините Габрово и Трявна показаха как се прави партньорство. Жителите на Трявна и Габрово отдавна работят по екологичен начин за управление на отпадъците. Това говори за отношението на жителите на двете общини към природата. Защото наш дълг е да я опазим и да я предадем на поколенията след нас в достоен вид.“

Символичен домакин на събитието бе и изпълнителният директор на „Екобулсорт“ инж. Видьо Видев, който заяви, че изграждането на сепариращата инсталация на депото в регион Габрово е бил труден процес, но повече от месец инсталацията е в експлоатация. Той поясни, че в зоната за сепариране се отделят за рециклиране и оползотворяване инертна фракция, рециклируеми материали от различни видове и RDF за термично оползотворяване. На инсталацията са открити и 28 работни места.

И за да е ясно на всички, че депото в регион Габрово има свой по-специфичен характер и церемонията беше различна. Типично по габровски прерязването на лентата се състоя върху кантарната платформа на депото, което пък позволи за първи път да се измери колко тежи една официална церемония. Кантарът отчете – 1520 кг.

Специален акцент в събитието постави и поп-джаз групата, ръководена от Стефан Косев, които придадоха една различна атмосфера на събитието, показвайки че дори и на депо за отпадъци може да звучи качествена и емоционална музика.

Официалните гости, домакините и всички присъствали на церемонията отбелязаха, че мястото, където габровци и тревненци изпращат своите отпадъци, съвсем не е мръсно и неприятно. Всички те бяха впечатлени от приветливия вид и добре подреденото съоръжение. Факт е, че новоизграденото депо няма нищо общо със сметище, а като допълнение към това е и специфичният му облик, създаден от творческото пространство на входа, където преди няколко месеца ученици от Тревненската гимназия по изкуства създадоха интересно пано. На повече от 10 метра от оградата се разпрострира артистична рисунка, съчетала интерпретация на Джокондата с урбанистична стилистика.

Новото депо за отпадъци, което ще обслужва над 77 000 души, е на стойност над 26 млн. лв., като финансирането е осигурено по оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г“.

 

Повече снимки може да видите тук.

 

regionalno-sdrugenie2   geimari1

Абонамент