In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

.


Интервю с инж. Милена Гатева, ръководител на проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово“, реализиран по ОП „Околна среда 2007-2013“

Депото за отпадъци вече функционира. Предстои официалното му откриване. Кога ще бъде то и каква ще е церемонията?

Да, депото вече функционира и разполага с всички изисквани по закон разрешителни и вече близо месец е в режим на фактическа експлоатация.

Церемонията по официалното откриване ще се състои съвсем скоро – на 23 юли 2015г. от 17:30 часа, разбира се мястото е ясно – депото за отпадъци в землището на с. Гръблевци. А на въпроса каква ще бъде церемонията, мога да отговоря само с няколко думи – хубава, кратка, леко нестандартна.

 

От гледна точка на изминалите 3 години, кои бяха най-големите трудности и предизвикателства, с които се справихте?

Като всеки голям проект в хода на различните етапи имаше предизвикателства от най-различно естество. Както обикновенно се случва, в конкретната ситуация те изглеждат много големи, почти непреодолими, а когато всичко премине и се обърнеш назад и в повечето случаи те предизвикват само лека усмивка и може би задоволство от това, че си успял да ги преодолееш по възможно най-добрият начин. Например, в хода на строителните дейности се установи наличието на огромни скални масиви на мястото на клетката, която трябваше да се изкопае. Това изключително много затрудни строителите и постави графика за изпълнение под въпрос. Друго огромно предизвикателство пред проекта беше съвместяването на хода на строително-монтажните работи с експлоатацията на старото депото, което, както сигурно знаете, се случваше на един и същи терен. Особено трудно беше в края на проекта, когато новата клетка беше готова, но не можеше да се използва, а в старата вече нямаше място за отпадъците на града. Разбира се, това вече е зад гърба ни.

 


Какво означава за един град да има депо за отпадъци, отговарящо на екологичните и европейски изисквания?

На първо място това означава друго отношение към природа и отпадъците. Към природата, защото вече не съществува никакъв риск от самозапалване на депото и всички отпадъчни продукти от него се пречистват през едно изключително модерно съоръжение.  Означава и безопасна среда за хората, които работят там и след като сме се погрижли за водата, въдузха, почвата не на последно място там ние се грижим за това нашите отпадъци да се превърнат в полезен ресурс. Разбира се, означава и това, че на общините Габрово и Трявна няма да бъдат налагани никакви допълнителни санкции или отчисления, тъй като новата регионална система отговаря на всички нормативни изиквания. А за жителите на тези градове това означава едно ново по-отговорно и ангажирано отношение към разделното събиране на отпадъците.

 

Какъв е „Черният“ сценарий, ако не успеем да намалим отпадъците си?

Важно е да кажем, че този „Черен“ сценарий се отнася не само за жителите на Габрово и Трявна, а за цяла България и практически за цялата Планета. А той се състои в това, че по начина, по който ние безугледно консумираме ресурси в количества десетки пъти по-големи от това, което Земята произвежда и също така безугледно изхвърляме, загробваме, зариваме отпадъци, съвсем скоро ще превърнем Земята не само в неприветливо, а и в невъзможно място за живот - не в „Синята“ планета, а в „Мръсната“ планета. Всички ние вече разполагаме с много информация на екологична тема, но малко са тези, които се замислят в дъбочина за този проблем, а когато ефектите от това наше бездействие станат факт би било прекалено късно. И за да не звуча прекалено песимистично ще кажа, че аз по-скоро вярвам, че този сценарий е далеч от нас, тъй като за тези три години ние самите видяхме, че хората променят нагласите и отношението си към отпадъците.

 

Тогава може ли да наречем „Мисия: Възможна“ борбата с отпадъците в нашия град?

Да, разбира се! В хода на проекта ние се опитахме по различни канали и с различни подходи да предоставим информация за отпадъците на всички граждани и вярвам, че сме успели. Сега остава всички ние да положим и малко съзнателни усилия да разделяме отпадъците си правилно, да ги слагаме в съответния контейнер и да превърнем това в навик, защото като е казал народът: „Навикът е втора природа“. 

Продължението следва...

 

regionalno-sdrugenie2   geimari1

Абонамент