In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

.


Новата регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово беше оборудвана с иновативна кантарна платформа.

Модерното техническо съоръжение е едно от първите в България, което включва бетонова везна и отчитане със специализирани цифрови датчици. Кантарната платформа, монтирана на входа на депото, вече е снабдена и със специализиран софтуер, който в реално време да отчита и води справки за постъпващите количества отпадъци. Везната позволява измерване на до 60 тона товар, а програмата дава възможност за прецизно отчитане, така че да има яснота относно реалното количество отпадък, генериран от жителите на Габрово и Трявна.

В момента кантарната платформа работи в тестови режим, а официалното отчитане на количествата отпадъци ще стартира с влизането в експлоатация на регионалната система за управление на отпадъците.

Проектът за изграждане на ново депо за отпадъци в Габрово вече е във финална фаза и по-голямата част от подобектите са завършени. На практика за жителите на общините Габрово и Трявна новата система за управление на отпадъците ще доведе и до нов начин на разделно събиране на отпадъците. От началото на 2015-та година в градовете ще бъде установен двуконтейнерен модел за събиране на отпадъците, при който в един контейнер ще се изхвърлят всички годни за рециклиране отпадъци(пластмаса, хартия, стъкло, метал), а във втория, който ще е с кафяв цвят – биоразградимите отпадъци (остатъци от плодове и зеленчуци, обелки, трева, шума, утайки от кафе, стар чай и др.).  По селата и в крайните квартали (с предимно еднофамилни къщи) ще има само контейнер за рециклируеми отпадъци, като за биоразградимите е предвидено преминаване към домашно компостиране. За да се стимулира компостирането в домашни условия, по селата още миналият месец Община Габрово и екипа към проекта за новото депо осигуриха безвъзмездно по един компостер за всяко домакинство.

 

regionalno-sdrugenie2   geimari1

Абонамент