In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

.


Стартираха доставките на компостери за домакинствата в габровските села. Вече 48 села, разпределени в 17 кметства, получиха своите компостери.

Интригуващите палети, разтоварвани от огромни камиони, предизвикаха любопитството на местните жители, които още в първото село сглобиха тестово един компостер. Таймерът показа, че сглобката отнема не повече от 10 минути, а зареждането на компостерите може да започне още тази есен с падналата шума, стръковете на изсъхнали растения, отпадъците от приготвянето на зимнина и други растителни отпадъци.

В рамките на следващите дни ще бъдат доставени всички заявени компостери за селата. Компостерите се съхраняват в кемтствата или други административни сгради в населените места, от където кметовете и кметските наместници имат ангажимент да ги предадат на домакинствата. Съдовете са изработени от пластмаса и имат удобна сглобяема конструкция, която позволява зареждане чрез капак, а готовият компост се изважда чрез вратички в долната част на съда. Към всеки компостер е предвидена специална книжка – наръчник на градинаря, в която е поместена подробна информация за предимствата на компостирането, полезните свойства на този вид висококачествен тор и рецепта за произвоство на перфектния компост. Компостерите се предоставят безвъзмездно и са за лична употреба, но в тях е допустимо да се поставят единствено годни за компостиране отпадъци, а полученият висококачествен тор, наричан „компост“, жителите могат да използват в градините си. Поставен в градината, компостерът осигурява бързо и качествено разграждане на био отпадъците до превръщането им качествен тор. „Черното злато“ на почвата, както наричат компоста, е богата на полезни вещества субстанция, която значително повишава почвеното плодородие, намалява разпространението на плевелите, подобрава структурата на почвата и възпрепятства появата на болести по растенията.

komposter2
komposter2
Осигуряването на съдове за домашно компостиране е свързано с внедряването на новата система за разделно събиране на отпадъците в регион Габрово – проект, реализиран по Оперативна програма „Околна среда“. От началото на 2015 година жителите на община Габрово ще преминат към двукомпонентно разделно събиране на отпадъците. Системата се реализира за първи път в България и включва разделяне на отпадъците в два съда. На територията на града ще бъдат разположени - контейнер за рециклируеми отпадъци и контейнер за био отпадъци. В първия съд ще попадат всички отпадъци, които биха могли да се преработят повторно. Това са опаковките, хартията, пластмасата, метала и стъклото. Във втория контейнер, който задължително ще бъде в кафяв цвят и със специални филтри срещу миризми, ще се изхвърлят биоразградимите отпадъци – обелки от плодове и зеленчуци, трева, клонки, шума и други отпадъци с биологичен произход.

За разлика от градската част, по селата и в крайните квартали, кафявият контейнер ще бъде заменен от компостерите, чиято доставка вече е в ход.

Освен съдовете за компостиране, закупени от Община Габрово чрез средства от натрупаните отчисления от такса „Битови отпадъци“, съвсем скоро ще бъдат доставени и нови контейнери, както и специализираните кафяви кофи за биоразградим отпадък.  Върху всички съдове за разделно събиране на битовите отпадъци ще бъдат поставени стикери, които да информират габровци какви отпадъци може да попадат в различните контейнери. В централната част на града ще бъде организирано пилотно въвеждане на системата в определен квартал, чийто жители ще бъдат обучени и първи ще приложат новия начин за разделно събиране на отпадъците. Съвсем скоро по габровските улици, градинки и площади ще се появят двамата герои Смет.Ка и Чистача, които ще съветват, критикуват, забавляват и информират защо, къде и как трябва да изхвърляме отпадъците си.

 

regionalno-sdrugenie2   geimari1

Абонамент